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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
 
Q.         How do I obtain continuing education? 

A.   Requirements can be met in one of the following three ways: 
• 15 practice-focused contact hours completed from a provider accredited by a national or state 

continuing education approval body recognized by ASBN, 
• Maintenance of certification or recertification by a national certifying body recognized by ASBN, 
• Completion of an academic course in nursing or related field. 

 
The most common method of meeting the requirements is by obtaining contact hours. These hours can 
be obtained through home study, nursing journals, Internet sources, or by attending workshops. For a 
current list of Internet websites, accreditation organizations/approval bodies and approved certifications 
visit www.arsbn.org, under the “Education” option then “Continuing Education” located on the left 
border of the page. 

 
Q. I hold a current RN license and a current LPN license.  How many continuing education hours will I 

need? 
 
A.   Whether you are an LPN, RN and/or have advanced practice licensure, if you are meeting the 

requirement by contact hours, you only need 15 contact hours every renewal cycle (2 years).   
 

Q. I received my first (initial) Arkansas license in November, 2018.  My birthday is in March and I 
understand that to get my license into the Arkansas biennial renewal cycle, my license will need to 
be renewed in March, 2019, only five (5) months after the issuance of my initial license.  How many 
continuing education contact hours will I be required to have? 
 
A.   None. If the first renewal cycle is less than 24 months, there is no continuing education requirement for 

that first renewal period. This is true for persons who received their initial license by endorsement or 
examination and the first renewal period is less than two years. 

 
Q. I have ACLS training.  Will this count as continuing education? 
 

A.   American Heart Association advanced life support courses for various age groups (ACLS, PALS, NRP, 
PEARS) are acceptable as continuing education. The ASBN will allow ten (10) contact hours each 
for initial training or retraining if it occurs during the two-year timeframe immediately preceding license 
renewal. (Chapter 2, Section VII, E.1)  CPR/BLS training/instructor does not count for continuing 
education. 

 
Q.   I did not receive a certificate of completion for my ACLS training.  What proof do I need? 
 

A.   A copy of the ACLS, PALS, NRP or PEARS card will suffice as proof of completion. The class roster is 
not adequate. 

 
Q.   My employer requires that I complete STABLE training.  Can I count this for continuing education? 
 

A.   Yes.  The ASBN will allow 9.3 contact hours for initial training or retraining if it occurs during the two  
 (2) year timeframe immediately preceding license renewal. 

 
Q. I am planning to take the Trauma Nurse Core Course (TNCC) offered through the Emergency Nurses 

Association (ENA).  Will this count as continuing education? 
 

A.   Advanced training courses with established curriculum recognized by an ASBN approved approval 
body and completed during licensure period are acceptable as continuing education. The ENA is listed 
as an approved approval body on the ASBN website. The courses that they have approved and 
oversee - e.g. Trauma Nurse Core Course (TNCC), Emergency Nursing Pediatric Course (ENPC) are 
accepted as continuing education.  (Chapter 2, Section VII, E.1) 

 
Q.       I have information about an upcoming workshop that is in my practice area, but how do I know if the 

provider is approved by the Board? 
           
             A.   Before attending a continuing education activity, confirm through the providers advertising material that 

they have had the program properly accredited through one of the accepted approval bodies/accrediting 
organizations recognized by the ASBN. The accreditation statement listing the approval body should 
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appear on advertising material and must be on the certificate of completion. The approval 
body/accrediting organization is not the company or business offering the educational activity. (i.e. CME 
Resource is accredited as a provider of continuing nursing education by the American Nurses 
Credentialing Center’s Commission on Accreditation). The example above illustrates the approval body 
as the American Nurses Credentialing Center’s Commission on Accreditation. Visit our website, 
www.arsbn.org, click on the “Education” option (link) on the home page then “Continuing Education”  
located on the left border of the page for a current list of approved approval bodies/accrediting 
organizations found on the CE resource page that are recognized by the ASBN.   

 
Q. I don’t know how many contact hours I have obtained since my last renewal.  Does the Board of 
 Nursing keep up with my hours? 
 

A.   No.  It is the licensee’s responsibility to maintain the records. These records must be original 
certification card, contact hour certificates, transcripts or grade slips. If selected during a random audit, 
you will be notified by mail to submit copies as evidence for review. Records of continuing education 
must be maintained for a minimum of two (2) consecutive renewal periods or four (4) years.  (Chapter 
2, Section VII.D.3.) 

 
Q. Since I will not be sending my continuing education certificates to the ASBN, how will I verify to the 

ASBN that I have completed the continuing education requirements? 
 

A.   The licensee must attest at time of renewal that he/she has completed the continuing education 
requirement for license renewal to comply with the regulation. The renewal will not be processed 
without this declaration.  (Chapter 2, Section VII.A.)   

 
Q. What happens if I get audited and I don’t have appropriate continuing education hours? 
 

A.   You will be allowed 90 days to meet the continuing education requirement. Failure to comply after 90 
days, you will be assessed a late fee and receive a letter of reprimand which is reported to a national 
and federal disciplinary data bank. The second occurrence of non-compliance may result in further 
disciplinary action.  (Chapter 2, Section VII, B. D. and I.) 

 
Q. Although I haven’t worked, my license has been active for years.  When I renew my  license, how 
 many continuing education contact hours do I need? 
 

A.   15 contact hours of nursing continuing education during the two-year period immediately preceding the 
renewal date.  (Chapter 2, Section VII.C.3.a) 

 
Q. My license is on inactive status.  How many continuing education contact hours do I need? 
 

A.   You are not required to have continuing education if your nursing license is inactive.  (Chapter 2, 
Section VII.C.2.) 

 
Q. I have not worked in nursing for the past eight years and I would like to re-enter nursing practice.  

My license is on inactive status (or expired).  What do I need to do? 
 

A.   To renew your license you must have completed twenty (20) contact hours of nursing continuing 
education within the past two years and complete a Board approved refresher course or an employer 
competency orientation program. You must obtain a temporary permit to practice while taking the 
refresher course or competency orientation program. This temporary permit is only valid for attendance 
in the refreshed course or orientation program. You cannot “work” on this permit.  (Chapter 2, Section 
VII.C.3.b. & 4) 

 
Q. What is the difference between CEU’s and contact hours? 
 

A.   Both CEU’s and contact hours are measurements for continuing education. One contact hour is equal 
to 0.1 CEU. Ten contact hours are equal to 1 (one) CEU. 

 
Q. I am an LPN going back to nursing school.  Will any of my courses count for continuing education 

contact hours? 
 

A.    Yes.  Completion of nursing courses, (i.e. Introduction to Nursing, O.B., Peds, Medical Surg.) will be 
accepted as continuing education. (Chapter 2, Section VII.C.1.d.)  No prerequisites, (i.e. Chemistry, 
Micro. Biology, Anatomy & Physiology, General Psychology) count as continuing education. One 
completed (nursing course prefixed on official transcript by NUR, NURS, NSG, etc., then course 

http://www.arsbn.org/


              - 3 - 

title) college semester hour with a grade of C or better during licensure period will be equivalent 
to 15 contact hours and may be used to meet the total requirement of continuing education for 
nursing license renewal. RN’s returning to nursing school can also count completed nursing courses 
as continuing education. Nursing programs utilizing clep-testing format (i.e. Excelsior College) 
cannot be counted for continuing education hours. 

 
Q.   I am required to complete radiology continuing education.  Can I use this for renewal of my nursing 

license since I take X-Rays as part of my job. 
 

A.   Radiology is a separate allied health profession. However, if the continuing education activity is a  
 nursing topic, approved by an organization on the ASBN approved approval body list and meets all  
 other requirements it may be used. 

 
Q. My advanced practice licensure requires me to get continuing education in order to recertify.  Will 

this new requirement be in addition to my other continuing education contact hours? 
 

A.   No.  Certification or re-certification during the renewal period is acceptable to meet the ASBN 
requirements.  (Chapter 2, Section VII.C.1.b.) 

 
Q. My hospital requires that I attend yearly in-services such as fire safety and infection control and that 

I maintain CPR training.  Will that count as my continuing education?        
  

A.   No.  In-service programs and CPR/instructor training are not acceptable for continuing education.  
(Chapter 2, Section VII.G.)  

 
Q. What is the difference between in-service education and continuing education? 

A.   As defined by the American Nurses Association in the 2000 Scope and Standards of Practice for 
Nursing Professional Development, in-service educational activities are “learning experiences 
provided in the work setting for the purpose of assisting staff members in performing their assigned 
functions in that particular agency or institution (p.24)”. 

 
Continuing education is “systematic professional learning experiences designed to augment the 
knowledge, skills, and attitudes of nurses and therefore, enriches the nurses’ contributions to quality 
health care and their pursuit of professional career goals”. (p.24) 

 
Continuing education enhances practice, while in-service meets requirement needed to function in a 
specific work setting.   

 
(For example:) 

 
If the educational activity was to inform nurses about the concept of patient-controlled analgesia (PCA), 
the advantages/disadvantages, patient education, medications, dosage, side effects – this is continuing 
education. 

 
If the educational activity was to inform nurses about policies related to use of PCA pump, 
documentation required, procedures to access medication, change-out/add medication or discontinue 
pump – this is in-service). 

 
Q. My employer has required that I attend classes in computer technology.  Can I count these hours for  
 my continuing education contact hours requirement? 
 

A.   No.  The requirement is for nursing practice-focused continuing education.  (Chapter 2, Section 
VII.C.1.a.) 

 
Q. I have worked in labor and delivery for the past five years, but I’m interested in gerontology.  
 Will my attendance at a gerontology workshop count as my continuing education requirement? 
 

A.   No.  The requirement is for “practice-focused” continuing education. Your continuing education must be 
related to labor and delivery.  (Chapter 2, Section VII.C.1.a.) 

 
Q. Can I count CME’s (continuing medical education) as my continuing education contact hours? 
 

A.   Maybe.  If the target audience for CME’s includes nurses, and the content is relevant to your practice 
area in nursing, it can be counted.  (Chapter 2, Section VII.C.1.a) 
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Q. I hold a license in other states that require continuing education.  Can I use the contact hours earned 

in other states for Arkansas? 
 

A.   You may if they meet the Arkansas State Board of Nursing’s approver and practice focused 
requirements.  (Chapter 2, Section VII.E.) 

 
Q. I attended a weeklong educational conference and received 30 continuing education contact hours.  
 Can I use those hours to count for the next two license renewal periods? 
 

A.   Continuing education contact hours beyond the required contact hours cannot be “carried over” to the 
next renewal period.  (Chapter 2, Section VII.C.5.) 

 
Q. I have information about an upcoming workshop that is in my practice area, but the approver of 

continuing education does not appear on your list.  Can I take this workshop and use it for my 
continuing education contact hours? 

 
A.   You may request an individual review for a non-approved workshop by submitting information 

containing the topic, agenda, presenters, content, and objectives, along with an ASBN application for 
individual review and accompanying fee.  (Chapter 2, Section VII.H.) 

 
Q. My license is suspended for six months because I have violated the Nurse Practice Act.  How many  
 continuing education contact hours do I need to reinstate my license? 
 

A.   According to the regulations (Chapter 2, Section VII.C.3.a.i.) you must have completed twenty (20) 
contact hours of nursing continuing education and meet any other conditions specified in the Board’s 
order. 

 
Q. I would like to offer continuing education programs for nurses in Arkansas.  Will the ASBN approve 
 the programs I plan to provide? 
 

A.   No.  The ASBN will not approve programs for providers. The provider should seek approval from the 
ArNA or other ASBN approved approver bodies.  (Chapter, Section VII) 

 
Q. Do the contact hours offered by the National Council of State Boards of Nursing count for our 

contact hours? 
 

A. Yes. Their website is www.learningext.com and they offer a variety of programs. 
 
 
 
 
Accreditation status can change for any company offering nursing continuing education studies. 
Therefore, it is the responsibility of the licensee to confirm through the providers advertising 
material/web site that they have had the program(s) appropriately accredited through one of the 
accepted approval bodies/accrediting organizations recognized by the ASBN before participating 
in any continuing education activity. The accreditation statement listing the approval body should 
appear on advertising material and must be on the certificate of completion. The approval 
body/accrediting organization is not the company or business offering the educational 
activity. (i.e. CME Resource is accredited as a provider of continuing nursing education by the 
American Nurses Credentialing Center’s Commission on Accreditation). The example above 
illustrates the approval body as the American Nurses Credentialing Center’s Commission on 
Accreditation. Visit our website, www.arsbn.org, click on the “Education” option (link) then 
“Continuing Education” option (link) on the left border of the page for a list of current approval 
bodies/accrediting organizations on the CE resource page recognized by the ASBN.   
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